Onze eigen energie

Over ons

Coöperatie Bergen Energie (BE) wil gebruikmaken van de mogelijkheid om lokaal schone energie te produceren en deze energie te leveren aan haar leden en belangstellenden in haar omgeving. Dit doel is naar de mening van het bestuur essentieel is in de energietransitie die we in Nederland voor ogen hebben. BE werkt aan dit doel samen met zo’n 180 andere initiatieven in ons land*.

De eerste stap is het de productie van schone stroom. Met behulp van de zon en wind wekken we deze zelf op. Dicht bij huis, op grote daken en  daarna in zonneweides en windmolens, totdat we alle stroom die we nodig hebben lokaal opwekken. Leden van de coöperatie investeren naar draagkracht in de projecten.

Onze coöperatie is een onderneming waarvan de leden samen eigenaar zijn. In de algemene ledenvergadering geldt: one man, one vote. Elk gezin of bedrijf en elke vereniging of instelling in onze gemeente, maar ook elders in het land, kan lid worden van de coöperatie. Na realisatie van Zonneweide Bergen Fase 3 in het voorjaar van 2024 levert de coöperatie per jaar stroom voor ongeveer 1.280 huishoudens.

*Zie ook HIER Opgewekt

*Zie ook Energie Samen

Partners

We werken samen met bedrijven en instellingen in ons dorp, in Noord-Holland en zo nodig elders in het land. We bouwen aan een intensieve relatie met andere energiecoöperaties in Nederland zodat we samen sterk staan en goede afspraken kunnen maken met leveranciers. Onze huidige partners zijn de Gemeente Bergen, de Provincie Noord-Holland Greenchoice en Sunprojects en fotograaf Ernest Selleger.

logo Bergen NH
logo provincie Noord-Holland
logo Greenchoice
logo Sun Projects